2007. november 27., kedd

Az elmult napokban kaptam levelet egy regi jo baratom csaladjatol, Toth Gedeon es Annamaraia reszerol New York-bol, akiknek nemreg szuletett a masadik aranyos leanykajuk. Az Ur tartsa meg oket! Gedeon osztalytarsam volt a Seminary Extension ket eves programjan, amit meg mindketten Margittarol Nagyvaradra jarva vegeztunk el. Tavaly mikor idehaza voltak, minket is meglatogattak, aminek en es csaladom nagyon orultunk. Gedeon felesege, Annmaria, Fejer Istvan es Maria (szuletett Szabo Csernatonbol) leanyuk. Orulok, hogy ismerhetem oket es imadkozom ertuk, annal is inkabb mert tudom, hogy ok is teszik ezt, mivel ugy gondolom, szivuk egy kicsi resze idehaza maradt, Margittan illetve Szekelyfoldon...(!?) Had alljon itt roluk egy kep is, mivel biztosan vannak kozuletek akik ismeritek oket...

Tóth Gedeon és családja

Kedden delutan 5.oo ora tajt helyre lett teve az emlitett szij, ami utan felesegemmel ket csaladot latogattunk meg.
Szerdan a gyerekek PC-jet instalaltam ujra, mivel annyira lelassult, hogy mar alig akart elindulni. Vegul rajottem az okara is; az tortent ugyanis, hogy FAT 32-es rendszerbe instalaltam es NTFS-be kellett volna. Na de ez is megoldodott hala az Urnak. A gyerekek pedig mostmar orulnek a gyors gepnek.
Delutan Markosfalvan, Kezdin este pedig Csernataonba voltam. Kezdin a bibliatanulmany utan tagfelvetelunk volt; Egri Bela es Rozsika testvereinket vettuk fel bemeritesre. Orulunk, hogy az Ur udvossegre jutott emberekkel szaporitja a gyulekezetet. Halat adtunk azert a valtozasert es fejlodesert amit az emlitett szemelyek eleteben lathatunk. Az Ur tartsa meg oket.
Csutortokon este 7.oo-tol Csikszeredaba voltam bibliaoran, ami utan egy fiatal egyetemista leany, Ferencz Adel (Csatoszeg) megteresenek a tortenetet hallgattuk meg, aki kerte a bemeritesre valo felvetelet. Miutan a hitvallomasunkbol feltett kerdeseinkre valaszolt, a gyulekezet egyontetuen elfogadta bemeritesenek illetve a csikszeredai gyulekezethez valo csatlakozasanak kereset.
Ezutan a Hargita Taborba mentem szallasra, mivel penteken du 3,oo oratol a Tabor Vezetosegenek lesz gyulese. Mint mindig, most is nagy szeretettel fogadtak a testverek a taborba. A gyonyoru havas fenyok latvanya mindig elkapraztat. Csodalom benne Teremto Istenemet, aki olyan szepnek alkotta a Hargitat. Mikor reggel felebredtem es elolvastam a napi iget, kinezve az ablakon, ujbol halat adtam ezert a helyert, ami az Ur egyik nagy aldasa a Magyar Baptistak kozossegenek. A finom es izletes reggeli utan Borzasi Gyula igazgato testver segitsegevel egy PC-t szereltunk a szobaba ahol, el kell keszitsem a Kelemen Sandor lp. testveremnek igert adventi szolgalatot, a Marosvasarhelyi radio reszere. Az Ur segitseget kerem ebben es kerlek imadkozzatok ti is erettem, hogy tegye az Ur aldassa azt a hallgatok szamara.
Szombaton de ugyancsak a Hargita Taborba megtartjuk a Szekelyfoldi Mk-i konferenciat.
Vasarnap de Mike Jozsef lp. testverem keresere a brassoi gyulekezetben fogok szolgalni. Du Csernatonba este pedig otthon Sepsiszentgyorgyon, ahol egy het mulva, ha az Ur megengedi, bemeritest szeretnenk tartani. Kerlek imadkozzatok ezekert az alkalmakert.

Vasárnap nagyon áldásos napom/napunk volt. (Köszönöm az érettem mondott imádságokat.)
Megdöbbentett, hogy Jeremiás a népért való közbenjárása után, sem a köznép, sem a politikai és vallási vezetők, sem pedig a próféták között nem talált egyetlen olyan embert aki hűséges lett volna Istenhez és szövetségéhez, akiért Ő megkegyelmezett volna Jeruzsálem népének. Azt mondtam: Uram! Szeretnék hűséges ember lenni a magam helyén, akiért kegyelmet gyakorolhatnál környezetemen, gyülekezeteinken, városunkon és falvainkon.
Hétfőn lecseréltem az olajat a kocsiból, majd Ivánitzki Efraim (gyülekezetünk elöljárója) a kocsim "doktorbácsija" a vezérműszíjat, a velejáró spanolót és a görgőt cserélte ki, mivel már túl mentem velük a 80.000 km-t. Közben kiderült, hogy az alternátor szíj is tönkre van menve, vagyis abból is újra van szükség.
Ezt kedd reggel az első órában meg is rendeltem. Délután ha Efraim a munkából haza jön ennek a beszerelésére is sor kerül. Nagyon hálás vagyok Efraimért, aki nagy szeretettel és önzetlenül kész segíteni a kocsi alkatrészek beszerzésében és beszerelésében is. Az Úr áldja és jutalmazza meg érte!!!
Jólesett a lelkemnek a reggeli igének a figyelmeztetése ahogyan azt Tőtős János tv. az áhítatban megfogalmazta: "Útjaink és cselekedeteink megjobbítása a megszentelődés útján való előrehaladást jelentik." Imádságainkban feleségemmel és gyermekeimmel arra kértük az Urat, hogy őrizzen meg minket Juda népének bűnétől, akik az áldozat után ugyanazt cselekedték amiből úgy vallották, hogy megszabadúltak. Azóta is visszhangzik a szívemben ennek az igének az üzenete: Csak az Isten iránti engedelmesség tart meg!
Napközben a hétvégi alkalmakért, a karácsonyi illetve szilveszteri és újévi gyülekezeti szolgálatokért imádkoztam, mivel a szolgálattevők közül vannak akik betegek, míg mások (többen is) családostól el lesznek utazva itthonról. De hiszem, hogy az Úr, akit ünnepelni fogunk jelen lesz, ami több mindennél és mindenkinél. Teológiai hallgatót is várunk az ünnepi alkalmakra, akit had küldjön és áldjon meg köztünk (is) az Úr.

U.I. Az elmúlt napokba kaptam az ifi konfiról még néhány képet. Ha kicsit megkésve is de ideteszem őket. Ha valakit érdekel, a konferencia hang- és kép anyaga (előadások, énekek, képek) CD-n megírva 5,oo RON-ért megvásárolható.

Pardi Félix lp. előadásközben

A házigazda köszöntése

Vasárnap délelőtt

2007. november 25., vasárnap

Csodálom Istenem kegyelmét aki egyre több lehetőséget ad olyan emberekkel foglalkozni, azoknak segíteni akik keresik őt.
Kedden du Jankó Gyúrka testvérrel Mikóújfaluban imádkoztunk egy szenvedélyektől megkötözött személy szabadulásáért Jak 5,16 alapján. Aztán Bükszádon volt áldásos bibliaóránk. Szerdán megírtam a Mk-i konferenciára szóló meghívó levelet és elküldtem, nemcsak e-mailen hanem postán is, hogy mindenki megkaphassa. Du Márkosfalván, Kézdin és este Csernátonba volt alkalmunk az igét tanulmányozni a testvérekkel.
Csütörtökön több beteget látogattam meg a gyülekezetünkből, köztük Bertalan Péter (ny. lp.) testvért is aki nemrég balesetet szenvedett és eltört a mellcsontja, ami miatt egy darabig elég nehezen tud mozogni és azt is erős fájdalmak között. Aki ismeri imádkozzon érte.
Este a Bó után felkészítőt tartottam annak a leánynak aki szeretne bemerítkezni. Az Úr áldja és tartsa meg.
Péntek de még egy családot látogattam meg akikkel jó és hasznos beszélgetésünk volt. 11,oo órakor Udvarhelyre indultam ahonnan a bíróságról kellett egy végzést kivegyek egy testvérnőnek. Ezután a Hargita Táborba ebédeltem. Miután Borzási István testvérnek átadtam a Szűcs Ottó testvér részére szüleitől küldött csomagokat, Csíkszeredába mentem ahonnan Kui Bálint testvéremmel és még két másik személyel 18,oo óra körül Marosfőre (Gyergyóhoz közel) mentünk egy háziközösségbe, ahol egy kedves család és barátaik fogadtak bennünket. Örültem ennek a találkozásnak mivel ez alkalommal egy régi vágyam teljesült. Kellemes és meghitt légkörben szabadon beszélgettünk, majd a Mal 3, 6-7 alapján a mi változhatatlan Istenünkről szólt hozzánk az ige aminek alapján végül imádkoztunk.


Hazafelé jövet Karcfalván az 1983-ban Sepsiszentgyörgyön töltött katonai szolgálatom egyik volt tizedessét látogattam meg, aki nagyon meglepődött de ugyanakkor nagyon örült a találkozásnak velem együtt. 11,30-ra értem a Táborba ahol Borzási Gyula igazgató tv. jóvoltából meleg szoba várt.
Szombaton de a bibliaiskolásoknak áhítatot tartottam, majd leadtam a Keresztyén élet kurzus 3-4 leckéjét. A déli órában képet is készítettünk a 14 bibliaiskolással.


A finom és kiadós ebéd után haza indúltam szeretteimhez. Este 6,oo-tól Rákossy Norbert és Rebeka láttak bennünket fiatalokat (!!!) vendégül szépen és ízlésesen berendezett lakásukban. Az Úr áldja meg nemrég kötött házasságukat! Az élet szép című film megnézése után jó beszélgetés alakult ki a film által felmerült kérdések kapcsán.
Ma vasárnap Csernátonba, Márkosfalván és Kézdivásárhelyen várnak rám szolgálatok. Imádkozzatok értem.

2007. november 20., kedd

Pénteken és szombaton a csernátoni és a sepsiszentgyörgyi ifjúsági alkalmon többek között beszéltünk az előttünk álló EU parlamenti választások magyar jelöltjeiről, kompetenciájukról, stb. Többek között arra a közös meglátásra jutottunk, hogy a hívő ember Jézushoz hasonlóan jó állampolgára kell legyen annak az országnak amelyikben él. (Mt 17,23-24)
Megegyeztünk abban is, hogy a kialakult kellemtlen helyzet ellenére is el kell menjünk erre a választásra és a birtokunkban levő ismeret és meggyőződés alapján nyilvánítsunk véleményt a szavazófülkében, imádkozva az(ok)ért aki(ke)t a legjobbnak (?!) látunk. Az egyik plakáton nemrég azt olvastam: Ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted! Ebben van valami igazság is. Az elmúlt rendszerben szüleink arra panaszkodtak, hogy mások döntöttek helyettük. Most ezt bizonyos értelemben Isten a mi kezünk, voksunk által teszi meg, ami nem kis felelőséget ró reánk. Hiszem, hogy ahogyan Isten Czirus pogány királyt fel tudta használni népe javára, ezt Ő megtudja tenni ma is bármelyik jelölt által mindamellett, hogy véleményem szerint egyik jelölt sem felel meg a bibliai normáknak.
Nem politizálásra, hanem imádságra és felelőségteljes döntésre szeretnék biztatni mindenkit, hogy azt és úgy tegyük, ahogyan és amit Isten vár el tőlünk.
Vasárnap délelőtt Bükszádon voltam. Az alkalom végén a mikóújfalusi és a bükszádi bemerítkezendőkkel volt megbeszélésünk. A déli órában a gyülekezettel való megegyezés alapján annak az idős és beteg testvérnek vittem úrvacsorát, aki őszinte töredelemmel és bűnbánattal rendezte több mint 18 éves ügyeit. Csodálatos volt látni ahogyan Isten felszabadítja azt aki kész elismerni vétkeit. Hála és dicsőség érte neki!
Délután 5,oo órától Csíkszeredába mentem istentiszteletre. Előtte Lázár Ede testvérrel meg akartunk látogatni egy testvért aki nem volt odahaza. Nem voltunk sokan de nagyon meghitt és áldott időt adott nekünk az Úr az eéőírt ige mellett.
Este 8.oo óra körül érkeztem a táborba, mivel hétfőre közösségápoló nap volt betervezve. Itt finom vacsorával és meleg szobával vártak a testvérek. A vacsora melletti beszélgetés után Király Barna tv. kérésére megosztottam az esteli igéből Mal 2,17-3,5 kapott üzenetet a táborban levő személyzettel, ami után imádkoztunk, énekeltünk és még beszélgettünk, majd elmentünk lefeküdni.
Hétfőn 10,oo órától 16 lelkimunkás jelenlétében Kelemen J. Sándor buzdított imára az 1Kor 9,24-27 alapján majd id. Veress Ernő tv. tartott előadást a Jézus missziója címmel, a Mt 9,35-38; 10,1-42 alapján, aminek vázlata megtalálható a Veress család blogján. Isten ezáltal rámutatott hiányosságokra az életemben amiben az Ő segítsége által szeretnék változni.
Ezután többek között szó volt még:
- a SzMk gyülekezeteit is közelről érintő KCA (Keresztyén Cigány Alapítvány) munkája körül kialakult félreértésekről és azok tisztázásának szükségességéről
- az előttünk álló Mk-i konferenciáról és az ez alkalommal a szükségek miatt esedékes választásokról
- Brad Beaker magyarországi misszió munkás testvér következő találkozásunkra való meghívásáról és annak időpontjáról
Miután imádkoztunk ki ki földi szolgálata helye felé igyekezve távozott. Jó volt a hegyen lenni újból, ahol nemcsak egymással de az Úrral is találkozhattunk.
Ugyanakkor öröm volt találkozni családom tagjaival is akik mindig meleg szeretettel várnak haza. Az itthoni vacsora után egy fiatal testvérrel a gyülekezetünkből volt meghitt és eredményes beszélgetésünk, majd imádságainkban, Isten áldását, segítségét és oltalmát kértük életére és jövőbeni terveire.

P.S. Ha valakinek az olvasók közül lenne digitálisan készült képe Pardi Félix lelkipásztorról a Sepsiszentgyörgyön tartott előadása közben, megkérem szépen küldje el nekem is. Köszönöm.

2007. november 16., péntek

Kedden a Bükszádon levő alkalom után meglátogattam azt a Gábor családot, ahonnan a feleség, Gizi a decemberi hónapban szeretne bemerítkezni, aminek érdekében férjével beadták a polgári házasságkötéshez szükséges papírokat. Öröm látni Isten igéje iránti engedelmességét és annak az örömét az életében. Imádkozom, hogy férje Rupi és gyermekei életében is történjen meg az igazi, üdvösségre való megtérés.
Mikóújfaluban is a bemerítéssel kapcsolatos igéket vettük beszélgetésünk alapjául. Ott van egy nőszemély, aki még nem tudta letenni a cigarettát, de látszik rajta, hogy nagyon szenved emiatt a lelkében. Kérlek imádkozzatok érette (Lukács Magdolna). Ebben a faluban újabb érdeklődők is vannak akiket a közeljövőben szeretnék felkeresni.
Szerdán, - valószínű az idő miatt - elég nem jól éreztem magam. Délutánra azonban mire a körzetbe kellett induljak, az Úr megerősített és örömmel mentem az Úrral és testvéreimmel való találkozásra Márkosfalvára, Kézdire és Csernátonba. Mindig örülök azoknak akik eljönnek az alkalmakra és aggódok azok miatt akik könnyen elmaradnak.
Csütörtökön délelőtt két családot látogattam meg. Jól esett velük beszélgetni, énekelni és imádkozni. Este itthon a bibliaórai igéből külön üzenet volt számomra Ezékiás király imájának a befejezése: "És most Uram, mi Istenünk! szabadíts meg minket az ő (Szanhérib) kezéből, hogy megtudják a föld minden országai, hogy Te vagy Uram, Isten egyedül." És. 37,20
Nem az ellenség pusztulását kérte, hanem Istentől való szabadulást. És ezt is azzal a céllal, hogy megismerjék a körülöttük élő pogányok az egyedüli igaz Istent. Vágyom arra, hogy ezt váltsa ki Isten életemben végzett szabadítása és ez legyen szolgálatom célja. Testvéreim Isten bátorításáért való hálájukat hallva azon gondolkodtam, hogy ha ma este nem jöttek volna el, lehet néhány a lélek számára gyakran gyötrelmet okozó "garassal" többet tudhatnának magukénak, de lelkükben szegényebbek, maradtak volna. Havi igénk is - amit minden alkalom végén a gyülekezettel közösen elmondunk - erről beszél: "Munkálkodjatok ne az eledelért amely elvész, hanem az eledelért, amely megmarad az örök életre." Jn. 6,27
Az alkalom végén a dec. 2-re tervezett bemerítés dátumának a megváltoztatását közöltem a gyülekezettel, mivel előtte való két nap, pénteken és szombaton a Hargita Táborban leszek a tábor vezetőségi gyűlésén illetve a SzMk évvégi konferenciáján.
A befejezés után egy kedves házaspárral a városból, akik az utóbbi időben eljönnek bibliaóráinkra, volt tartalmas lelki beszélgetésünk. Az Úr áldja meg őket (és engem is) neki mindenben engedelmeskedő szívvel.
Péntek van. Ma reggel Pardi Félix lp. kérésére elküldtem annak az előadásnak a digitális változatát amit 2005. szeptember 17-én, a Székely Nemzeti Muzeumban, a Népi Vallásosság a Kárpát - Medencében 7. konferencián tartottam. Akit érdekel, gondolom néhány nap múlva a Pardi Félix testvérem weboldalán megtalálhatja és elolvashatja. Este ifjúsági alkalmon leszek a csernátoni fiatalok között. Örülök annak a 3-4 kívülről való fiatalnak akik az utóbbi hónapokban rendszeresen eljönnek és a régi hivőket megszégyenítő módon hallgatják az igét és vesznek részt a szerda esti bibliaórák beszélgetésein is. Imádkozom értük, hogy az Úr mentse meg őket a kárhozattól, és tartsa meg őket az örök életre.

Ma kaptam még néhány képet Pál Botondt-tól Brassóból az ifi konferenciáról amiért gondolom nem haragusztok meg, hogy fölteszem.

Kelemen J. Sándor lp. előadása...

... fórumbeszélgetés

Balla Frigyes énekel...

... előadás közben

Bizonyságtétel: Krivács Zoltán

2007. november 13., kedd

Ami a hegyen van és ami a völgyben vár

Péntek du 18.oo órától kezdődöt Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Ifjúsági Konferencia. Már ennek előtte lelkes fiatalok érkeztek hozzánk, akiknek az arcukról le lehetett olvasni azt, hogy várnak valamit ettől a konferenciától...?! Hogy ki és mit, nem tudom illetve nem tudtam akkor.
A konferencián résztvevőket házigazdaként a Jn 20,19-20 verseivel köszöntöttem:
1. Legyen a feltámadott Jézus a középen
2. Engedjük, hogy megmutathassa nekünk sebeit
3. Szívünk teljen be jelenlétének örömével
A zenés áhítaton egy öt tagból álló helyi kis csapat vagy ahogyan ma divatos nevezni "dicsőítő" csoport szolgált, majd Rákossy Norbert Sepsiszentgyörgyről és Krivács Zoltán Marosvásárhelyről buzdítottak imára.
Ezekután Pardi Félix kémeri lp. tartott igére alapozott és nagyon gyakorlati előadást Kihívások az életpályán címmel amiben kitért az iskola, a munkahely, a karrier, a párválasztás és a kivándorlás kihívásaira. Ezt követően a fiatalok vendégfogadóikkal találkozhattak, akik az éjszakai szállást biztosították számunkra.
Szombat reggel 9.oo-től folytattuk. A zenés áhítaton János Csaba kovásznai lp. és Szűcs Tibor helyi fiatal hangolták szívünket Isten imádatára. Ezt követte Kelemen J. Sándor marosi lp. előadása, ami az észérvekre alapozó, racionálisan gondolkodó és intelektuális rétegek között mozgó fiatalok számára is sok értékes tanácsot tartalmazott. Testvérünk a Kihívások az egyéni életben témakörben szólt a barátságról, szórakozásról, szabadságról, idő és pénzbeosztásról, öltözködésről, erkölcsről, internetről, stb. ami után meghitt és jó légkörben egy tartalmas és sok kérdésre választ adó fórumbeszélgetést vezetett illetve moderált.
A finom és ízletes ebédet egy iskola éttermében fogyaszthattuk el két turnusban, mivel a jelenlevők száma megközelítette a150 főt. Az ebéd után a fiatalok egy része a focit, mások a kosárlabdát, mások az asztali teniszt, míg mások a filmnézést választották. Az előbbi háromra egy iskola modern és felszerelt tornatermében, míg az utóbbira imaházunkban került sor.
Este 6.oo-tól evangélizációs alkalomra gyűltünk. Az alkalom első felében személyes bizonyságtételeket hallgattunk meg Pál Botond, Gyulai Éva és Krivács Zoltán részéről. Ezután Balla Frigyes szolgált Székelyhídról Az Úr (ki)hívása témával. Eredeti stílusával és gazdag élettapasztalatából vett fiatalos humorával hamar elnyerte a jelenlevők tetszését.
Vasárnap de az áhítatot Joó Sándor és Kiss Zoltán vezették, majd ismét Balla Frigyes szolgált a Kihívások az Úr szolgálatában címmel amiben többek között arról beszélt, hogy mivel Isten az Ő képére teremtette az embert, mikor másoknak szolgálunk nem mást mint Őt magát szolgáljuk az istenképüben is.
Az alkalom végére azt állapítottam meg, hogy ez a négy alkalom annyira eggyé tette ezt a "kis" csapatot, hogy talán most lenne a legjobb kezdeni. A fiatalokat figyelve láttam rajtuk, hogy nehezükre esik elválni egymástól.

A konferencia résztvevői

Mindezek mellet tekintetüket figyelve azt próbáltam leolvasni arcukról, vajon lelkileg mivel mennek haza, mit visznek magukkal...?! Elérte e célját ez a konferencia az életükben...?! Készek lesznek e helyesen válaszolni az élet különböző kihívásaira vagy nem...?! Megértették e, hogy mely kihásra kell NEM-et és melyekre kell IGEN-t mondani...?!
Mindamellett, hogy a konferencia első visszajelzései nagyon pozitívak, számomra az lenne a legörömteljesebb dolog, ha azt hallanám és látnám, hogy megértették, elfogadták és készek cselekedni is Isten akaratát ebben a sokféle kihívásokkal teli világban.
Záró igeként az 1Pt. 1, 13-16 verseivel búcsuztunk a fiataloktól: "...amiképpen szent az aki elhívott titeket, ti is szentek legyetek teljes életetekben." Szívemben szent örömmel és félelemmel kérem az Urat, hogy bármi áron is, de végezze el minden fiatal (de nemcsak) életében azt amit elkezdett, az Ő dicsőségére.
Az esti alkalmon János Csaba (itt volt családja is) és Pardi Félix lp.-okkal szolgáltunk a Rm. 12,1-2, a 2Sám 24, 18-25 illetve a Mal. 1,6-14 alapján az Isten előtti kedves áldozat témakörében. Az alkalom utáni vacsora alatt szolgatársi közösséget is gyakoroltunk az említett testvérekkel, ahol megoszthattuk egymással tapasztalatainkat és több a családi életben átélt isteni vezetéseinket is. Később bevittem Félix testvéremet Brassóba (feleségem is elkísért) az éjjeli 2,o8-as vonathoz, amivel ő haza utazott. Gyönyörködtünk a csendes havazásban és a fehér tájban amit ez nyújtott. Éjszaka 2,oo után nagy békességgel a szívünkbe tértünk nyugovóra.
Visszanézve az elmúlt hétvégére, hála van a szívemben a gyülekezetért aki egy emberként összefogva vállalta ennek a konferenciának a gondját baját. Külön köszönet a helyi fiataloknak a szervezésben való együttműködésért és azért a jó hozzáállásért amivel ez alkalommal is bizonyságot tettek arról, hogy szeretik az Urat és a Neki való szolgálat fontos helyet foglal el az életükben. Az Úr áldja meg őket, hogy növekedhessenek gyülekezetünk oszlopos és teherbíró tagjaivá Őbenne.
Hétfőn de kifizettem a szombati és vasárnapi ebédet, majd 25 meghívó levelet írtam és küldtem el a Székelyföldi Közösségápoló nappal kapcsolatosan, lelkipásztoroknak és missziómunkásoknak, amelyen beszámolóink és megbeszéléseink mellett id. Veress Ernő testvér előadását is meghallgathassuk (alig várom!).
Ezen a napon meglátogattak minket Nagy Tamás és Eszter (volt Bogyó) Szatmárról akikkel mielőtt elmentek, együtt imádkoztunk. Később János Csaba testvéremmel skyp-on keresztül beszélgettünk és imádkoztunk az országunkban is dolgozó magyarországi roma misszió körül kialakult aggodalmainkért, félelmeinkért.
Kedden de Fejér Sándor testvér jött be hozzánk Kovásznáról, akivel szintén beszélgettünk a roma misszióról, aki annál is inkább érintett ez ügyben, mivel ő ott van alkalmazva. (Aki ismeri imádkozzon érette is.) A beszélgetésünk és együtt imádkozásunk alatt a 100. Zsoltár 5. verse jutott eszembe: Mert jó az Úr , örökkévaló az Ő kegyelme, és nemzedékről nemzedékre való az Ő hűsége! Ő még a vétkezőket is útbaigazítja. Zsolt 25,8 Hála érte!
Du Bükszádra és Mikóújfaluba leszek. Imádkozzatok érettem!

2007. november 9., péntek

Gyűlésről... ifjúsági konferenciára...

Kedden késő este érkeztünk feleségem hugáék Szalárdra, ahol megpróbáltuk kipihenni a majdnem 500 km-es út fáradalmait és erőt gyűjteni a következő nap tennivalóihoz.
Szerdán reggel Nagyváradra az említett gyűlésekre mentünk, amelyek a szövetség székhelyén voltak megtartva. Mindig örülök amikor ritká(bba)n látott testvéreimmel találkozhatok, akiktől nekem sok tanúlnivalóm van. Jóleső érzéssel hallgattam a 4 missziókerület azon eseményeit, amelyekben Isten keze volt látható. Az ebéd ideje alatt szó esett a közelmúltban lezajlott ifjúsági konferenciák zenei stílusáról, ami nem kevés félelemre ad okot közösségeinkben. Teljes mértékben egyetértek az ebben a témában Veress Efraim által írtakkal.
Örömömre szolgált, hogy kedves vezető testvéreim készek támogatni a Kászonimpéri imaház jogi státuszának rendezését, hogy az idő vas foga által kikezdett imaterem visszakaphassa eredeti rendeltetését. Nagyon jó hatással volt rám a gyűlés légköre, ami Isten áldott jelenlétének köszönhető. Az Övé legyen mindenért a dicsőség!
Mire hazafelé indúltunk, már jól besötétedett. A hosszú út jó lehetőséget nyújtott a feleségemmel való beszélgetésre, amit maximálisan ki is használtunk. Csütörtök hajnalra érkeztünk lakásunkra, hálával a szívünkben, hogy Isten oltalmába élhetünk.
Csütörtökön este az áldásos bibliaóra végén imádkoztunk a Székelyföldi Ifjúsági Konferenciáért, (amire eddig már több mint 100 fiatal jelentkezett) majd annak utolsó símitásain dolgoztunk még a gyülekezettel és a fiatalokkal. A legvégén pedig a két ifi vezetővel (Rákossy Norbert és Barabás Emőke) imádságban újból az Úr elé hoztuk és tettük ezt a hétvégét, amiben kéréseink után az Úrnak adtuk a dicsőséget azért, hogy Ő meghallgatott minket. A legfontosabb - amit egy szívvel kértünk- , hogy adjon az Úr Ő előtte is hiteles megtéréseket, újítsa meg fiataljainkat és velük együtt minket is.
Ha valaki még nem tudná a konferenciánk témája a KIHÍVÁSOK... Mottó: "...tartsd meg őket a Te Neved által..." Jn. 17, 11
Az előadások a következő témakorben lesznek:

I. Előadás (péntek este 18,oo-tól):
Kihívások az életpályán
(Iskola, munkahely, párválasztás, karrier, kivándorlás, stb.)
Előadó: PARDI FÉLIX kémeri lp.

II. Előadás (szombat de 9,oo-től)
: Kihívások az egyéni életbeN
(barátság, szórakozás, szabadság, idő és pénzbeosztás, öltözködés, erkölcs, internet, stb.)
Előadó: KELEMEN J. SÁNDOR marosi lp. a ROMABISZ elnöke

Evangélizálás (szombat este 18,oo-tól):
AZ ÚR (KI)HÍVÁSA
Igét hirdet: BALLA FRIGYES Székelyhídról

III. Előadás (vasárnap de 10,oo-től): Kihívások az Úr szolgálatában
(gyülekezeti munka, missziómunka, stb.)
Előadó: BALLA FRIGYES

Vasárnap este 18,oo-tól gyülekezetünkben PARDI FÉLIX lp. fog igét hírdetni.

Ha minden igaz, akkor a www.romabisz.ro honlapon online-ban közvetítve lesznek az alkalmak.
Ma reggel megérkezett hozzánk Pardi Félix kémeri lp. régi ismerősöm, jó barátom és kedves lelki testvérem, aki az egyik előadója ennek a konferenciának. Szolgálni fognak még: Kelemen J. Sándor marosi lp. a ROMABISZ elnöke és Balla Frigyes Székelyhídról.
Kérlek ne feledkezzetek meg imádkozni értünk.

U.I. Imádkozunk a Gyergyói Baptista Imaház megnyitó alkalmáért is. Sok erőt id. Veress Ernő és Annuska testvéreknek és mindazoknak akik ezen az alkalmon bármivel is szolgálni fognak!!!

2007. november 6., kedd

Bánat az örömök között

Csütörtökön kaptam a megrendítő hírt, hogy ifj. Balla Dávid unokatestvérem (Balla Dávid volt erdélyi lp. fia) 46 évesen szívroham következtében meghalt. Feleségemmel és gyermekeimmel már akkor este imádkoztunk kedves Mária nénémért és családjáért, hogy az Úr erősítse és vigasztalja meg őket. A temetés Ausztrál idő szerint hétfőn 10,30-tól volt, ahol kedves ismerősöm és szolgatársam Szlovák Tibor melbournei lp. hirdette a vigasztalás igéjét. Hiszem, hogy imádságainkra felelt az Úr és megáldotta testvérem szolgálatát.
Pénteken de. a Székelyföldi Bibliaiskolára készültem. Borzási Gyula tv. (a Bibliaiskola igazgatója) kérésére du 3,oo órára mentem föl a táborba, ahol még három személyt (két személyt Barótról, egyet pedig Marosvásárhelyről) kellett vizsgáztatni, akik szeretnének résztvenni ezen a kétéves programon. 4,oo - 7,oo óra között a jelenlevő 13 diáknak leadtam a Keresztyén élet c. kurzus 1-2 leckéjét, melyen már első alkalommal jó beszélgetés alakult ki.
Szombaton a vasárnapi igeszolgálatokra készültem. Jó volt csendben lenni az Úrral. Ezen a napon a rádiós igeszolgálatot is megpróbáltam elkészíteni, amit mégis egy későbbi alkalommal fejezek be. Köszönöm Kelemen Sándor testvérem szíves megértését.
Vasárnap de Csernátonba, du Márkosfalván, este pedig Kézdivásárhelyen az előirt igék alapján szolgáltam, majd úrvacsorai alkalmunk volt mind a három helyen. Kézdin hálaadó jellegü alkalmunk volt. Betelt szívvel jöttem haza és hálát adtam az Úrnak, hogy ha valahol kevesen is vannak, de azok egy szívvel, lélekkel keresik az Urat, Ő kitudja árasztani reájuk áldását. Az alkalom végére olyan meghitt légkör alakult ki, hogy alig akartak a testvérek és a hallgatók hazamenni. Hála az Úrnak, hogy jelenléte megtapasztalható összejöveteleinken!
Hétfőn a feleségem által szervezett női imanapi alkalmakat tartottuk meg 13,oo órától Cserrnátonba, 17,oo órától pedig Sepsiszentgyörgyön. Erről többet a feleségem elektromos naplóján olvashatnak azok, akik ezt ismerik. Nagyon jó légkörben zajlott az együttlét mind a két helyen. A nők közötti munkát az én kedves feleségem örömmel és Isten előtti felelőséggel végzi, ami lelkipásztori szolgálatomban óriási segítséget jelent. Lakásunkon, jó beszélgetésünk volt Lázár Ede tanár testvérrel Csíkszeredából, aki erre az alkalomra elhozta kedves feleségét és kislányukat Boglárkát és még két testvérnőt akik eltudtak jönni, mivel a csíki nőtestvéreket meghívtuk erre az alkalomra.
Ma kedden 12,oo órától Sepsibükszádra viszem a feleségemet és a mikóújfalusi testvérnőket, ahol a gyülekezettel tartjuk meg az ima alkalmat. Ha az Úr akarja és élünk du Nagyváradra indulunk, mivel holnap, szerdán a RMBGySz tanácsának és a Nő Szövetség vezetőségének is gyűlése lesz.
Azért imádkozom, hogy Isten legyen velünk ezen a hosszú úton, őrizze meg gyermekeinket és áldja meg tanácskozásunkat, döntéseinket, hogy szövetségünkön belül minden szinten legyünk készek felismerni, elfogadni és cselekedni az Ő akaratát. Ámen!

2007. november 1., csütörtök

Istenem, benned bízom; ne szégyenüljek meg...

A keddi nap folyamán a mindennapos teendők mellett egy előre betervezett beszélgetésre került sor Kövendi Levente testvérrel, aki a brassói börtöni szolgálatára igyekezve megállt egy időre nállam. A több mint 1,5 órás beszélgetést imával fejeztük be.
Ezek után imádságos szívvel fogtam a Borzási István testvértől nekem "sors által jutott" 2009-es áhítat két hétre szóló délutáni sorozathoz való igék és témák kereséséhez, a vasárnapokra előirányzott igékkel és témákkal összhangban.
Délután 5,oo órától Bükszádon bibliaórán, 7,oo órától pedig Mikóújfaluban bemerítésre való felkészítőn voltam. Az utóbbi helyen (mint már sokszor eddig) most is nagyon jó beszélgetésünk volt, a Biblia házasságról szóló tanításával kapcsolatosan. Az Úr tegye maradandóvá az igét a szívükben.
Szerdán a gyülekezeti szolgálatok novemberi beosztásán, az ÚTJELZŐ (gyülekezeti újság) szerkesztésén dolgoztam, majd János Csaba testvérem segítségével egy ingyenes programot töltöttem le a netről amivel el tudom készíteni a Kelemen Sándor testvér által a marosvásárhelyi rádióba kért rádiós igeszolgálatot, amit legkésőbb szombaton el kell küldjek testvéremnek. Kérlek imádkozzatok értem, mert tudom, hogy a készülés imádság nélkül nem sokat ér.
Du 3.oo órától Márkosfalván, 5,oo órától Kézdivásárhelyen, este 7,oo órától pedig Csernátonba a bibliaóra keretén belül figyelmeztetett az Ige arra, hogy Isten ítéletét csak az kerülheti el, aki hozzá fordul őszinte bűnbánattal és bocsánatot kér vétkeire.
A mai nap folyamán (csütörtök) többek között a Székelyföldi Bibliaiskola részére kell elkészítsek legalább 7 darabot a Keresztyén élet kurzus munkafüzetéből, amiből holnap le kell adjam az 1-2 leckét annak a 13 diáknak akiket okt. 5-én vettünk fel. Este pedig itt Sepsiszentgyörgyön is összejövetelünk van a gyülekezettel. Ezen a napon is az Úr megtartó, formáló és áldó kezébe teszem az életemet, a felülről való bölcsességet kérve tőle, hogy minden amit teszek, szolgálja az Ő dicsőségét.